boekenopener.punt.nl
Fragment Sch.

Uit locker's e-roman "Schijnvuur":

 

5.Rosa

Rosa was ruimschoots voor de door haar ‘ontdekte bijeenkomstdatum’ van 14 mei bij de Soefitempel aan de slag gegaan. Zij vergat de aanleiding voor haar Soefi-avontuur snel nadat ze eenmaal haar draai bij het huishoudelijk sloofwerk had gevonden. Tweemaal per week meldde ze zich bij Ali die altijd wel een praatje maakte bij het geven van werkinstructies. Haar bezigheden waren saai en geestdodend. Stofzuigen en dweilen vormden de hoofdmoot. Af en toe koffie zetten, helpen in de keuken, en boodschappen doen in het dorp. In de bibliotheek die af en toe aan een afstofbeurt toe was trof ze allerlei zaken aan die wezen op intensief gebruik. Er stond een grote ovale tafel met dertien stoelen en een computer met laserprinter permanent standby. Twee paketten afdrukpapier erbij op de grond. Een grote voorraad flesjes mineraalwater in plastic kratten. De boekenschat leek in jaren niet aangeraakt. Alle werken waren gedrukt in een taal die zij niet begreep. Esperanto? Ze besteedde er na een eerste vlugtige aanraking geen aandacht meer aan.

Asbakken ontbraken. Een zware kluisdeur in één van de muurkasten viel haar op, maar gaf haar geen aanleiding om erop door te fantaseren. Bij haar eerste schoonmaakbeurt trof ze tot haar opluchting een paar achtergebleven exemplaren van de Herald Tribune aan. Niet van de datum waarin de door Rosa’s thuisgebracht advertentie was opgenomen, maar van een maand eerder. Rosa leidde niettemin uit deze nieuwe vondst af dat zij voorlopig op het goede spoor zat. Welk spoor moest nog blijken, maar de gedachte aan een mogelijke sensatie alleen al was haar nu genoeg. De verfomfaaide Herald-resten liet ze liggen voor wat ze waard waren.

Ali maakte bij zijn formele controle op haar activiteiten geen opmerkingen over het laten liggen van de kranten. Rosa zag daar alweer een aanwijzing is. Bij de volgende beurt waren ze inmiddels verdwenen. Wat moest daar nu weer van worden  gedacht. Er waren een paar planten neergezet en Ali vroeg haar erop te letten dat ze geregeld water kregen.

Ali liet Rosa vrij haar gang gaan en toonde zich erg tevreden over haar inzet. Klagen over de minste werksterarbeid of de geringe verdienste deed ze niet. Zelfs de vieze plé kon ze aan; iets waar voor ze thuis haar neus zou ophalen. Ze bleef trouw komen in de hoop dat zich tegen de door haar geconstrueerde vergaderdatum een beetje spanning te beleven zou zijn. Misschien kon ze werkelijk een beetje aanhaken bij de Soefi-beweging om vertrouwen te wekken en toegelaten te worden tot de geheime bijeenkomsten die zij vermoedde. Ze zou over een week eens voorzichtig bij Ali informeren of hij haar niet een beetje verder wegwijs op het pad van Khan kon maken. Tenslotte had ze bij haar eerste gesprek ook al aangegeven dat ze ook inhoudelijk in de Soefibeweging was geïnteresseerd.

Ali was haar voor. Al bij haar volgende schoonmaakbeurt viel hij met de deur in huis. Terwijl haar hart oversloeg van emotie vroeg hij haar direct bij binnenkomst of zij er komende zaterdag de veertiende en/of de zondag daarna misschien zin in had om wat extra’s bij te verdienen door te helpen bij de ontvangst van een groepje gasten. In de bibliotheek van de  tempel zou worden vergaderd door een man af tien. Ali zei zo ingenomen te zijn met haar hulp dat hij haar als eerste wilde vragen om een natje een droogje te verzorgen. De vegetarische maaltijden uitserveren, koffie rondbrengen en andere ondersteunende dingen om het gezelschap het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Sterke drank werd niet gedronken. Er werd niet gerookt. Rosa haastte zich te antwoorden dat ze het een hele eer, maar vooral ook leuk en leerzaam vond om. Het weekeinde had ze verder toch niets bijzonders te doen. Ali informeerde voorzichtig of haar ouders er geen bezwaar tegen zouden maken dat ze zich voor zo’n heel weekeinde aanpoten wilde lenen. Zouden haar schoolprestaties daar niet onder lijden?

Rosa stelde hem gerust. Zij had het er al eerder met haar ouders over gehad dat zoiets zou kunnen gebeuren. Haar moeder had voorbeeldig gereageerd: een betrouwbare idiële organisatie, en nog eens: een aardige leerervaring. Verantwoordelijkheid nemen. Nee, niets op tegen. Als ze haar huiswerk maar af had en niet onder het werk werd bedolven. Het mocht ook niet teveel gebeuren. Ontspanning en vriendschap moesten niet worden verwaarloosd. En pa wilde haar ook wel eens zien natuurlijk. Hij had het doordeweeks druk zat.

Ali had even verbaasd ( en misschien ook met een tikje wantrouwen meende Roos) gekeken dat de zaak zo snel was  gepiept. Hij trok zijn rug recht, lachte haar toe en gaf haar dankbaar een slap handje. Zijn rechterhand raakte haar nek aan.

‘Fantastisch. Dat is dan afgesproken. Kun je er vanaf tien uur  ’s morgens zijn en tot half zes blijven? Dan eet je hier  natuurlijk. Je uurprijs is dubbel. Oké?’

Roos vond alles prachtig. Ze vroeg of ze nog iets bijzonders van tevoren moest doen. Iets meenemen of zo.

Ali zei dat niet nodig te vinden. Andere bezoekers werden tijdens de bijeenkomst geweerd en de telefoon zou niet hoeven worden aangepakt. Dat scheelde weer een stuk in het werk. Er zou van alles in huis zijn. Hij had een vertrouwd cateringbedrijfje ingehuurd dat al eerder goede diensten had bewezen. Uitzonderlijke wensen kende de groep niet. Het zouden keurige bescheiden mensen zijn uit verschillende landen en van uiteenlopende huize.

‘Religieuzen?’

‘Zo zou je het kunnen noemen’ gaf Ali lachend toe. ‘Werken aan een mix van drie v’s. Verdeling, vertrouwen en voldoening. Persoonlijk sta ik eigenlijk achter de Hindoeistische visie. Ook dat is Soefi hoor.’ Hij lachte verontschuldigend, een beetje verstolen leek het ook.

Roos straalde. Een mysterie, die voor haar meer dan alleen aardige man. Hindi-geloof dus. Waren dat niet van die vindingrijke minnaars? Niet verder fantaseren. Haar avontuur was al echt genoeg. 

 

===

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl